Britská ropná spoločnosť BP spätne odkúpi akcie za 8 miliárd dolárov

24.03.2013 Celý región

Londýn 23. marca (TASR) - Britský ropný koncern BP plánuje spätne odkúpiť akcie za 8 miliárd USD (6,18 miliardy eur), aby akcionárom vrátil sumu, ktorú v minulých rokoch investoval do TNK-BP, spoločného podniku v Rusku. Informoval o tom server BBC.

Spoločnosť oznámila, že "akcionárom by mala vrátiť objem financií ekvivalentný tomu, čo pred rokmi investovala do TNK-BP". Celý program spätného odkúpenia akcií, na ktorý využije peniaze získané z nedávneho predaja svojho 50-% podielu v TNK-BP, by chcela firma zrealizovať do 12 až 18 mesiacov.

BP uviedla, že do spoločného podniku v Rusku investovala od roku 2003 v hotovosti, akciách a aktívach okolo 8 miliárd USD, pričom v nasledujúcej dekáde získala z tohto podniku na dividendách zhruba 19 miliárd USD.

Aj keď spoločný podnik s ruskými oligarchami bol finančne lukratívny, vzťahy Britov s týmito partnermi boli počas celého obdobia trvania spoločného podniku komplikované a BP sa často nedokázala s oligarchami dohodnúť na spôsobe riadenia firmy. Nakoniec TNK-BP odkúpila ruská ropná spoločnosť Rosnefť, keď sa v rámci dvoch samostatných kontraktov dohodla na prevzatí podielov od BP aj od konzorcia ruských oligarchov AAR. Celkové prevzatie TNK-BP dokončila Rosnefť práve v týchto dňoch.
 

Vyberte región